HENSEM DAN CANTIK BELAKA

ATTENTION

Assalamualaikum..
Disini diingatkan bahawa perkara-perkara yang berkaitan dengan agama, diminta dibuat rujukan terlebih dahulu dengan orang yang lebih arif dalam bidang ini..sebelum mengambilnya sebagai rujukan..
Sekian..

!!!!!!!!!!!!!!!! MY BLOG LIST !!!!!!!!!!!!!!!!

01 May 2011

Mengapa sembah Kaabah?



asalamualaikum..
hari ini saya hendak berkongsi satu cerita dengan anda. Pasti melihat tajuk nya pun, pasti anda 100% berminat mengenai cerita ini. setiap soalan mesti ada jawapanya..
*cerita ini saya ambil daripada facebook..

Mengapa sembah Kaabah? Persoalan itu selalu terngiang-ngiang dalam benak fikiran Jacky.

Lalu dia pergi bertanyakan kepada seorang sahabatnya Ahmad.

Jacky: "Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"

Ahmad: "Oh.. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"

Jacky: "Baitullah tu apa?"

Ahmad: "Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"

Jacky: "Allah ada dalam tu?"

Ahmad: "Tak.."

Jacky: "Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"

Ahmad: "Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."

Jacky: "Kamu sembah apa?"

Ahmad: "Saya sembah Allah swt"

Jacky: "Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"

Ahmad: "Saya menghadap sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."

Jacky: "Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."

Ahmad: "Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"

Jacky: "Pernah.. selalu.."

Ahmad: "Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"

Jacky: "Tengok perlawanan bola la.."

Ahmad: "Di mana?"

Jacky: "Dalam tv la.."

Ahmad: "Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."

Jacky: "Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."

Ahmad: "Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."

Jacky: "So..?"

Ahmad: "Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"

Jacky: "Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."

Ahmad: "Peliknya.."

Jacky: "Sebab apa pulak pelik?"

Ahmad: "Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."

Jacky: "Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."

Ahmad: "Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"

Jacky: "Ya.. tak pelik.."

Ahmad: "Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt.. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."

Jacky: "Erk.. kau betul.."

maka terjawablah persoalan Jacky selama ini.

sekian..
sebagai renungan

17 comments:

  1. Assalamualaikum..
    Bez betul entri nie..dpt menginsafkn dn menyelesaikan salah faham..
    trime ksih ats perkongsiaannya.. =)

    ReplyDelete
  2. bagusnya,, tak pernah tak terpikir sampai situ,,,,,, best2!
    nice blog, tak macam blog saye,, saye da follow awak, kalau boleh, kalau la,, follow saye balik ea, thanks!! http://buatduitorangmalaysia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. waalaikumslm..
    terima ksih sudi datang..
    a'a...mmng tepat jawapan..

    ReplyDelete
  4. syaring is caring...thanks for info.

    ReplyDelete
  5. salam ziarah...dah follow..follow mollow balik ya...ke Mekah buat haji impian ku...sejuk hati bila tengok Kaabah..

    ReplyDelete
  6. waalaikumsala...
    will follow you..
    bagus2.. :)

    ReplyDelete
  7. mohon share jugk ea..saya dpt pahala,,awk pon dpt pahala..thanks byk2 :)

    ReplyDelete
  8. ambil la..
    btul2..hehe :)
    welcme..

    ReplyDelete
  9. Yang ini terbaik.

    ia ibarat ada sebuat cerita ti tv,

    mengisahkan seorang bukan Islam bertanyakan sesuatu kepada seorang Islam

    Bukan Islam : Mengapa kamu sembah Tuhan kamu sedangkan kamu tidak nampakNya?

    Islam : Kamu nampak angin tak?Tidak nampak bukan, tapi kamu dapat rasanya kan. Begitulah cara kami (umat Islam) menyembah Allah SWT. Kami tidak nampak, tapi kami dapat rasakanNya.

    :)

    ReplyDelete

komen-komen lah untuk mengeratkan silaturahim..
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...