HENSEM DAN CANTIK BELAKA

ATTENTION

Assalamualaikum..
Disini diingatkan bahawa perkara-perkara yang berkaitan dengan agama, diminta dibuat rujukan terlebih dahulu dengan orang yang lebih arif dalam bidang ini..sebelum mengambilnya sebagai rujukan..
Sekian..

!!!!!!!!!!!!!!!! MY BLOG LIST !!!!!!!!!!!!!!!!

23 May 2011

Antara Pendayung Dan Si Bijak

 Assalamualaikum..

Disini saya hendak kongsikan satu cerita untuk dibuat renungan..he3 nama pun sebagai renungan kan.. Cerita ini diambil dari satu laman sosial. Diharap kita dapat mengambil pengajaran dari cerita ini.

Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat kajian.

Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian. Diambilnya sedikit air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyang; selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali. Pendayung sampan itu mendongak ke langit.Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati, "Hmm. Hari nak hujan."


"OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat" kata Professor itu. Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan.

"Kamu dah lama kerja mendayung sampan?" Tanya Professor itu.

"Hampir semur hidup saya." Jawab pendayung sampan itu dgn ringkas.

"Seumur hidup kamu?" Tanya Professor itu lagi. "Ya".

"Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?" Tanya Professor itu.

Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, "Kamu tahu geografi?"

Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.

"Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu."

Kata Professor itu lagi, "Kamu tahu biologi?"

Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.

"Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?" Professor itu masih lagi bertanya.

Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala.

"Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu.Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu.Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pendayung sampan." Kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh. Pendayung sampan itu hanya berdiam diri.

Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik.Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula

pendayung sampan itu bertanya,

"Kamu tahu berenang?"

Professor itu menggelengkan kepala.

"Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu." Kata pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai.

Pengajaran dari cerita ini, dapat kita taksirkan..

Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup.Adakalanya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin bodoh dalam bidang yang tidak ada kena mengena dengan kerjayanya, tetapi "MASTER" dalam bidang yang diceburi.

Oleh itu, kita janganlah angkuh dengan ilmu yang kita ada dengan orang lain. Sentiasa berusaha untuk menambahkan ilmu lagi didalam diri kita.

sekian..
sebagai renungan..

*Cerita ini dipetik dari satu laman web sosial.. :)

12 comments:

  1. betol tu ckap bro..suke cerita ni, bnyk pengjran yg boleh diambil

    ReplyDelete
  2. nice. cerita yg banyak bg pengajaran

    ReplyDelete
  3. ilmu itu adalah lebih baiuk jika di praktikkan...

    ReplyDelete
  4. pernah degar cerita ini... tapi mmg banyak memberi pengajaran...

    ReplyDelete
  5. saya suka... pengajaran dalam cerita... saya pon tgh cuba2 update blog saya dgn cerita2... jom baca kat blog saya pulak....

    ReplyDelete
  6. betol tu.. sy stuju sgt2.. sy xreti berenang.. huhu

    ReplyDelete
  7. cerita yg penuh dengan pengajaran,,,selalu gak dengar dalam segmen motivasi dan selalu cerita kt pelajar-pelajar sekolah...kalau sesapa tak pandai berenang kena stat belaja sebab berenang tu satu sunnah Rasulullah SAW serta antara yang yang disuruh oleh Rasulullah disamping menungang kuda dan memanah..Wallahua'lam..

    ReplyDelete
  8. betol3..at least pndayung sampan tu tak ilang nyawe.. (:

    ReplyDelete
  9. cerita yang best dan memberi pengajaran :)

    ReplyDelete
  10. cerita yg TERBAIK..
    xbaik btl prof. tu pndg rndh kt org lain..
    dia sgka sgt dia ada kehidpn dgn ada ilmu yg br skit..huhu =)

    ReplyDelete

komen-komen lah untuk mengeratkan silaturahim..
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...