HENSEM DAN CANTIK BELAKA

ATTENTION

Assalamualaikum..
Disini diingatkan bahawa perkara-perkara yang berkaitan dengan agama, diminta dibuat rujukan terlebih dahulu dengan orang yang lebih arif dalam bidang ini..sebelum mengambilnya sebagai rujukan..
Sekian..

!!!!!!!!!!!!!!!! MY BLOG LIST !!!!!!!!!!!!!!!!

24 February 2012

Apa Yang Kalian Suka Tentang Dunia???

Assalamualaikum..

Nabi Muhammad SAW bersabda, “Di atas dunia ini aku suka akan 3 perkara:”

1- Wangi-wangian/bau-bauan yang harum.

2- Isteri/perempuan yang solehah.

3- Ketenangan semasa solat.

Lalu Saidina Abu Bakar menyampuk..’Wahai Rasul Allah, aku juga mempunyai 3 kesukaan dalam dunia ini!”

1- Melihat wajah Rasullullah.

2- Mendermakan hartaku seperti permintaan Rasullullah.

3- Suka anakku Aisyah menjadi isterimu ya Rasullullah.

Kemudian Saidina Umar pula berkata..”Kamu benar wahai Abu Bakar, aku juga mempunyai 3 kesukaan atas muka bumi ini..”

1- Mencegah kemungkaran.

2- Menyuruh kepada kebaikan.

3- Berpakaian sederhana.

Selepas itu Saidina Othman pula berkata..”Kamu benar Umar, aku turut mempunyai 3 kesukaan..”

1- Memberi makan orang yang lapar.

2-Memberi pakaian kepada mereka yang tiada pakaian.

3- Membaca Al-Quran.

Kini tiba pula giliran Saidina Ali..”Benar ya Othman, aku juga mempunyai 3 kesukaan!”

1- Melayan tetamu.

2- Berpuasa di musin panas.

3- Berperang pada jalan Allah.

Sedang asyik mereka bercerita turunlah Malaikat Jibri menyapa Rasulullah dan berkata:

“Wahai Rasulullah, mendengarkan perbicaraan kamu, Allah telah memerintahkan aku untuk berjumpa denganmu dan menyuruhmu menanyakan apakah kesukaanku sekiranya aku menjadi penghuni dunia!” Lalu Rasullullah bertanya,”Apakah 3 kesukaanmu wahai Jibril jika engkau menjadi penghuni bumi ini?” Malaikat Jibril menjawab:

1- Aku suka menunjukkan jalan yang benar kepada mereka yang sesat.

2- Aku suka mendampingi orang yang beriman.

3- Membantu ahli keluarga dan kaum kerabat yang didalam kesusahan.

Akhirnya Allah sendiri berfirman, “Aku mempunyai 3 kesukaan kepada hamba-Ku!”

1- Orang yang bersungguh-sungguh membuat ibadah kepada-Ku.

2- Orang yang sentiasa menangis kepada-Ku.

3- Orang yang apabila diuji, mereka bersabar.

sekian..
Sebagai Renungan... 

Entri Lama: Perkara mengenai lelaki, 3 Soalan 1 Penampar, Layahkah Kita Bergelar Saudara??, Kerana Bulu Mata Masuk Ke Syurga, Onani : Masalah Remaja Masa Kini

 

12 comments:

  1. nice topic n nice blog..

    if u have time visit n follow my blog
    herry-tan.blogspot.com.. thanks

    ReplyDelete
  2. wah,,, saya baru tahu ini.... ini benar kan bkn hanya karangan aja...?? soalnya gak ada sumbernya ,,, kayak gini "(HR........)"

    o iya saya sudah follow blog kamu... follow balik blog saya ya... http://tedyfarison.com

    terimakasih

    ReplyDelete
  3. Nice posting, hanya sekedar saran saja" akan lbh baik jika disertatakn riwayat hadis (apabila itu dari hadis), menyertakn nama surat dan nomr ayat Al-qur'an jika itu dari firman Allah, salam kenal...

    ReplyDelete
  4. perkongsian yag mnenarik
    jazakallah :)

    ReplyDelete
  5. Lanjutkan kakak !
    mudah2an manfaatnya memberi kelapangan kepada kaka yah...amin.....

    ReplyDelete
  6. suport trus sahabat menarik hati untuk membaca selanjutnya memahaminya. trims

    ReplyDelete
  7. bagus entry..nway da follow u..hope u follow me back..=)

    ReplyDelete
  8. bagus sekali gan, aku juga suka semua seperti apa yg disampaikan oleh rosulullua dan sahabatnya tadi, termasuk apa yg dikatakan malaikat jibril kepada rosul tadi , hanya mungkin caranya yg berbeda, mereka punyak cara yng lebih baik, dan rosul juga punya kelebihan yg luar biasa, ia manusia super dan selalu mendapat yg terbaik di sisi Allah, sedangkan aku adalah pengikut demikian semoga ada ridlonya...amiiin
    trims sobat infonya
    silahkan kunjungan balik, jangan lupa supoirt, komentar dan follow okey...thank sobat
    ditunggu

    ReplyDelete
  9. Ini Posting yang bagus... Sangat bagus..., membuat pembacanya berfikir menentukan sikap.
    Salut

    ReplyDelete
  10. You need to kill time, you need entertainment. Refer to our website. hope you get the most comfort.
    Thanks you for sharing!
    Friv 4

    ReplyDelete

komen-komen lah untuk mengeratkan silaturahim..
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...