HENSEM DAN CANTIK BELAKA

ATTENTION

Assalamualaikum..
Disini diingatkan bahawa perkara-perkara yang berkaitan dengan agama, diminta dibuat rujukan terlebih dahulu dengan orang yang lebih arif dalam bidang ini..sebelum mengambilnya sebagai rujukan..
Sekian..

!!!!!!!!!!!!!!!! MY BLOG LIST !!!!!!!!!!!!!!!!

31 May 2011

Tarikh Luput Tong Gas


Assalamualaikum..

Pasti anda merasa pelik mengenai tajuk entry kali ini, tong gas ada tarikh luput?? Jawapan nya memang ada. Perlu ke kita mengambil tahu?? Jawapan nya memang perlu. Ini kerana selinder gas yang dah expired tidak selamat lagi diguna dan boleh menyebabkan kemalangan. Jadi kita hendaklah berhati-hati ketika menerima selinder gas dari penjual gas. Supaya tidak mendapat tong gas yang luput tarikhnya.. Info ini diambil dari perkongsian di Syok.org..

Disini saya akan kongsikan kepada anda cara hendak mengetahui tarikh luputnya.

Di salah satu sisi selinder gas, akan dikodkan secara alpha-numerical seperti berikut;

A , B , C atau D diikuti dua digit

Huruf bermaksud suku ke berapa dalam satu tahun :

A untuk March ( Suku pertama )

B untuk June (Suku kedua )

C untuk Sept ( Suku ketiga )

D untuk December ( Suku keempat )

2 digit itu pula menunjukkan sehingga tahun berapa selinder itu selamat digunakan.

Contah nya B06

B mewakili Bulan June atau suku kedua dan 06 untuk tahun 2006Jadi  tong gas itu selamat digunakan sehingga pada June 2006

sekian..
sebagai renungan..

*Lepas ini, jum kita pergi buat pemeriksaan tong gas..hehehe :)
*Tapi tidak pasti kesahihan maklumat sebab tengok tong gas kat rumah tidak ada pun..sebagai perkongsian


11 comments:

  1. ada juga yer tarikh luput tong gas...selama ni x tahu pulak...nanti nak kena check ni...=)

    ReplyDelete
  2. aikk xpenah tahu,.ishh tkot btol ni kalau meletop ke apa,.baik check kan dah tau nih,.

    ReplyDelete
  3. maceh berkongsi.. :) nice one from you. ramai tak tahu ni. :)

    aippp.. aiipp.. Nadh datang melawat ni.. salam lawat.. salam ziarah..

    Nadh nak kongsi cerita 100 Letters of LOVE
    . baru ciap ja ni. rajin kalau komen ya. Nadh baru belajar buat cerita ni.. :) Mungkin dengan teguran sahabat semua dapat improve skill menulis Nadh. Maceh ya. :)

    ReplyDelete
  4. Discover blogs, pics and videos you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com. Or submit your blog postings to be part of the big collection.

    ReplyDelete
  5. nice sharing , sebelum ni x taw pun...

    p/s: salam kenal ada masa jemput bertandang ke SR ye , sr follow sini juga

    ReplyDelete
  6. ehh... x pernah tahu lah plak... nanti balik mmg kena check ni... bahaysss. hohohooho

    ReplyDelete
  7. 1st time saya thu pasal tarikh luput ni.guud entry. http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. sebenarnya saya pun tidak tahu..
    dah terjumpa kat syok.org..
    saya share la..untuk bersama :)

    ReplyDelete

komen-komen lah untuk mengeratkan silaturahim..
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...