HENSEM DAN CANTIK BELAKA

ATTENTION

Assalamualaikum..
Disini diingatkan bahawa perkara-perkara yang berkaitan dengan agama, diminta dibuat rujukan terlebih dahulu dengan orang yang lebih arif dalam bidang ini..sebelum mengambilnya sebagai rujukan..
Sekian..

!!!!!!!!!!!!!!!! MY BLOG LIST !!!!!!!!!!!!!!!!

28 June 2011

Diserang "Chicken Pox"


Assalamualaikum..

Waa..dah lama tidak membuka blog ku ini..hehehe..dah bersawang dah.. Alhamdulillah, apa-apa pun sudah baik dari serangan chicken pox yang melanda diri ku ini selama hampir seminggu. Mintak maaf la kepada pengunjung blog yang tidak sempat untuk dibalasi..hehehe..takut terjanggit dengan kamu semua.. ;)

Oleh kerana baru baik dari chicken pox, hendak kongsikan sedikit chicken pox ini..Chicken pox atau pun campak  juga dikenali sebagai cacar air, jintungan atau bertih (mengikut dialek daerah). Ia disebabkan oleh virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan amat mudah berjangkit. Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak. Ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. Rebakan adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang dijangkiti. Rebakan juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala dari penghidap chicken pox.

Sebelum
1. Mula naik bintik-bintik putih.
2. Mula rasa sakit tekak.
3. Minum air kelapa supaya mempercepatkan chicken pox untuk naik.
4. Badan mula panas.

Semasa
1. Bintik-bintik mula naik diselurh badan.
2. Mula rasa gatal, dinasihatkan mandi dengan air daun semambu untuk mengurangkan gatal.
3. Paras suhu badan meningkat, mula rasa lenguh-lenguh badan.
4. Berlaku pening kepala.
5. Kurang selera makan.
6. Sakit tekak yang berpanjangan.

Selepas
1. Bintik-bintik mula susut di muka dan seterusnya anggota badan lain.
2. Dapat tido dengan nyenyak.
3. Mula gatal tangan nak kopek bekas bintikan.

Pantang-larang..
1. Jangan minum minuman yang berkafein.
2. Jangan bagi kena hujan.
3. Jangan makan ayam yang bertelur..(ni kata doktor, tapi semua ayam bertelur)hehehe

sekian
Sebagai Renungan..

* Perkongsian yang agak merapu..hehehe

17 comments:

  1. benda ni naik sekali jer kan seumur hidup...slumberdek dah kena zaman kanak2 dulu pertama dan terakhir.

    ReplyDelete
  2. iiihhh..tak kuatlah mo ingat sakit tu..gatalnya minta ampun,,badan sakit semua..dah pernah juga kena dulu..hibis tu bintik hitam semua badan..untuk penyembuhan biar tak berbekas..oleskan kulit pisang manis di bagian yang kena sakit..

    ReplyDelete
  3. naseb dah kna msa kecik2 dulu...

    ReplyDelete
  4. haritu ade jugak kene chicken chop eh pox. nasib baik die tak naik kat muke. pehh susah nk rawat balik wooo. HAHAHA

    ReplyDelete
  5. arhhhhhh kenapa?kenapa?dan kenapa sepanjang 19 tahun hidup saya x penah kene lagi ciken pox ini?pelik niee..bukan saya jerr..adek beradik lain pon.Musykil nehh..

    ReplyDelete
  6. aiiiiyoooo u make me scare lol
    tak pnh kene ag nih huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. jangan makan ayam bertelur ? hehe, macam susah je nak cari. ayam jantan la kot. apapun, alhamdulillah dah sihat :)

    ReplyDelete
  8. slumberdesk : yup..1 kali je seumr hdup..hehehe
    putri : betul2..sakitnya hanya tuhan saja yg tahu..
    cik hani : untung la awak..hehehe ;)
    solihah : skrng ni dah moden..mcm2 krim ada utk bgi hlang kesan dia..cri je kat klink..jgn bgi kena hujan sdah ;)
    nurul nadia : tunggulah..hehehehe :)
    noona : sekali je kena seumr hdup..orng kata kena ni bguih..buang penyakit.. :)
    nur sulastri : a'a kan..ayam jantan rasanya..jenuh la nk memilih dan mencari :)tQ nur.. :)

    ReplyDelete
  9. Salam...petua orang dulu2 kalau kena chicken pox perbanyakkan minum air kelapa muda..

    BTW, saya dah amik banner dan tepekkan di sini
    http://abanglongonline.blogspot.com/p/exchange-banners.html

    ReplyDelete
  10. jgn makan kicap... nanti parut jadi hitam... huhu... tu org tua cakap laa...

    ReplyDelete
  11. abang long : betul...bagi cepatkan ia keluar ;)
    sham : petua ni dianggap kurang mujarab..menurut kawan saya, dia x mkan tapi parut jdi warna hitam jgak..mungkin mengikut jenis kulit :)

    ReplyDelete
  12. cute lah pic tu...

    i'm new in blogging...
    Feel free to visit my blog..

    http://kedondonglikat.blogspot.com/

    (n.n)

    ReplyDelete
  13. haha . made by hand ke chicken pox tu ? lukis pakai mouse susah ek . kekadang takde rupa -,- kalau sy la . hehe

    ReplyDelete
  14. heheh masa kecik2 dulu pernah kena serang chicken pox...sakit n gatal nye tak terkira...heheh...byk lg pntang larang tu...hanya boleh minum kelapa muda je...heheh...seksa nya waktu tu...

    Yana follow ye

    jom komenkat entri yana

    "SEGMEN SIMPLE : JOM KOMEN ENTRY SAYA ..."

    ReplyDelete
  15. ayam jantan bertelur jgk?? hehehee

    ReplyDelete

komen-komen lah untuk mengeratkan silaturahim..
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...